Recept

Klasické kynuté houskové knedlíky

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 35 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 58229
Kategorie: Přílohy

Ingredience

0,5 kávová lžička Cukr krupice
22 g Droždí
500 g Mouka pšeničná hrubá
2 ks Rohlíky bílé
1 kávová lžička Sůl
1 ks Vejce slepičí
2,5 dl Voda pitná
Na vaření
0,5 polévková lžíce Sůl
4 l Voda pitná
Na pomoučení
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá

Nutriční hodnoty jedné porce

22% Kalorie 439 kcal
Kilojoule 1 836kJ
24% Sacharidy 87 g
4% Tuky 3 g
28% Sodík 557 mg
25% Bílkoviny 14 g

Klasické kynuté houskové knedlíky postup přípravy receptu:

1

Do mísy si nasypeme 500 g hrubé mouky, ochutíme ji 1 lžičkou soli, do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, posypeme je 0,5 lžičkou cukru a zalijeme 1 dl vlažné vody. Než vzejde kvásek, pokrájíme 2 rohlíky na kostičky. Když jsou kvasnice vykynuté, přidáme k mouce vejce, promícháme a postupně dolijeme 1,5 dl vlažné vody. Těsto důkladně vypracujeme, mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme těsto kynout v teple asi 35-40 minut.

2

Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál, zlehka ho rozválíme na silnější placku, pokryjeme ho kostičkami rohlíků, těsto svineme a znovu rukama uhněteme. Těsto musí být polotuhé, vláčné a nesmí se lepit. Rozdělíme ho na 2 díly, z každého vyválíme šišku knedlíku o průměru přibližně 8-10 cm. Knedlíky poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme dalších 15-20 minut znovu vykynout.

3

Ve velkém oválném hrnci si přivedeme k varu 3-4 litry vody s 0,5 lžicí soli. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní jednu šišku knedlíku, po chvíli zmírníme teplotu a knedlík vaříme 20 minut. Hrnec částečně zakryjeme, dáme pozor, aby nám voda nevykypěla. Když je knedlík dobře vykynutý, po chvilce vyplave na povrch. Po 10 minutách ho opatrně otočíme a vaříme dalších 10 minut. Uvařený knedlík opatrně vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme na mělkou mísu. Do té samé vody dáme vařít stejným způsobem i druhý knedlík. Uvařený knedlík několikrát propíchneme špejlí a horký potřeme plátkem čerstvého másla. Knedlíky nakrájíme nití na plátky a podáváme je jako přílohu.

Poznámka

Houskové kynuté knedlíky jsou výborné jako příloha k pečeným a dušeným masům, se sladkým dušeným a kysaným zelím, k různým omáčkám a pod.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept