Klasické kynuté houskové knedlíky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Klasické kynuté houskové knedlíky
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 58229 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
22 g | Droždí |
500 g | Mouka pšeničná hrubá |
2 ks | Rohlíky bílé |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
2,5 dl | Voda pitná |
Na vaření | |
---|---|
0,5 polévková lžíce | Sůl |
4 l | Voda pitná |
Na pomoučení | |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1g |
---|---|
Cholesterol | 49,1mg |
Draslík | 130,0mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 56,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hrubá, Rohlíky bílé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Klasické kynuté houskové knedlíky postup přípravy receptu:
1 | Do mísy si nasypeme 500 g hrubé mouky, ochutíme ji 1 lžičkou soli, do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, posypeme je 0,5 lžičkou cukru a zalijeme 1 dl vlažné vody. Než vzejde kvásek, pokrájíme 2 rohlíky na kostičky. Když jsou kvasnice vykynuté, přidáme k mouce vejce, promícháme a postupně dolijeme 1,5 dl vlažné vody. Těsto důkladně vypracujeme, mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme těsto kynout v teple asi 35-40 minut. |
2 | Poté těsto vyklopíme na pomoučený vál, zlehka ho rozválíme na silnější placku, pokryjeme ho kostičkami rohlíků, těsto svineme a znovu rukama uhněteme. Těsto musí být polotuhé, vláčné a nesmí se lepit. Rozdělíme ho na 2 díly, z každého vyválíme šišku knedlíku o průměru přibližně 8-10 cm. Knedlíky poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme dalších 15-20 minut znovu vykynout. |
3 | Ve velkém oválném hrnci si přivedeme k varu 3-4 litry vody s 0,5 lžicí soli. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní jednu šišku knedlíku, po chvíli zmírníme teplotu a knedlík vaříme 20 minut. Hrnec částečně zakryjeme, dáme pozor, aby nám voda nevykypěla. Když je knedlík dobře vykynutý, po chvilce vyplave na povrch. Po 10 minutách ho opatrně otočíme a vaříme dalších 10 minut. Uvařený knedlík opatrně vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme na mělkou mísu. Do té samé vody dáme vařít stejným způsobem i druhý knedlík. Uvařený knedlík několikrát propíchneme špejlí a horký potřeme plátkem čerstvého másla. Knedlíky nakrájíme nití na plátky a podáváme je jako přílohu. |
Poznámka
Houskové kynuté knedlíky jsou výborné jako příloha k pečeným a dušeným masům, se sladkým dušeným a kysaným zelím, k různým omáčkám a pod.