Gozinaki, gruzínský ořechový medový dezert - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gozinaki, gruzínský ořechový medový dezert
Gozinaki, gruzínský ořechový medový dezert
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58259 |
Kategorie: | Cukroví |
Ingredience
100 g | Cukr moučkový |
500 g | Med včelí |
500 g | Ořechy vlašské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 58g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 246,7mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 10,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,9mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Med včelí, Ořechy vlašské mají zadané všechny známé hodnoty.
Gozinaki, gruzínský ořechový medový dezert postup přípravy receptu:
1 | Jádra vlašských ořechů lehce opražíme na suché pánvi a pak je nakrájíme na malé kousky. |
2 | Do širšího kastrolu vlijeme med, uvedeme do varu a vaříme tak dlouho, až se kapka neroztéká na talíři. Pak do medu vsypeme ořechy a moučkový cukr a za stálého míchání vaříme dále tak dlouho, dokud neucítíme, že došlo ke karamelizaci. |
3 | Hmotu pak sejmeme z ohně a nalijeme na čistý vodou pokropený vál a válečkem namočeným ve vodě ji rozválíme na plát o síle 1 cm. |
4 | Necháme vychladnout a nakrájíme na čtverce 5x5 cm, které pak usušíme v otevřené troubě při velmi nízké teplotě. |