Recept

Čak-čak, uzbecký medový dezert

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (18%)
ID receptu: 58266
Kategorie: Cukroví

Ingredience

430 g Cukr krupice
150 g Mák mletý
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
500 g Med včelí
4 polévková lžíce Mléko polotučné
500 g Mouka polohrubá
1 polévková lžíce Olej rostlinný
1 špetka Sůl
5 ks Vejce slepičí
100 g Vlašské ořechy
1 polévková lžíce Vodka

Nutriční hodnoty jedné porce

27% Kalorie 528 kcal
Kilojoule 2 210kJ
29% Sacharidy 105 g
14% Tuky 10 g
3% Sodík 59 mg
18% Bílkoviny 10 g

Čak-čak, uzbecký medový dezert postup přípravy receptu:

1

Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh

2

Žloutky utřeme se 30 g pískového cukru a změklým máslem, přidáme špetku soli, ušlehané bílky, mléko a vodku, promísíme a za stálého míchání přisypeme polovinu dávky polohrubé mouky. Vypracujeme řídké těsto, do kterého zapracujeme zbytek mouky, až vznikne těsto dostatečně husté. To zabalíme do vlhké utěrky a necháme asi 20 minut odležet.

3

Mezitím si připravíme makovo-ořechovou směs. Rozsekáme 100 g jader vlašských ořechů, na suché pánvi je krátce opražíme, umeleme mák a smícháme ho s ořechy.

4

Z těsta vyválíme plát 3 mm silný, nakrájíme ho na proužky široké půl centimetru, ze kterých pak nakrájíme kousky asi 3 cm dlouhé. Tyto „nudle“ vložíme do síta rozehřáté fritézy, dozlatova je osmažíme a dáme okapat.

5

Ve velké pánvi rozpustíme med, přidáme do něj 400 g cukru a dobře provaříme. Pěnu sbíráme a směs vaříme do zhoustnutí. Pak ji sejmeme z ohně, vmícháme makovo-ořechovou směs, přidáme osmažené nudle a vše rovnoměrně promícháme.

6

Horký čak-čak rozestřeme na plech s pečícím papírem ve vrstvě vysoké 1 cm a necháme vychladnout.

7

Čak-čak podáváme nakrájený na čtverečky nebo kosočtverce.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept