Čak-čak, uzbecký medový dezert - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čak-čak, uzbecký medový dezert
Čak-čak, uzbecký medový dezert
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58266 |
Kategorie: | Cukroví |
Ingredience
430 g | Cukr krupice |
150 g | Mák mletý |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
500 g | Med včelí |
4 polévková lžíce | Mléko polotučné |
500 g | Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Sůl |
5 ks | Vejce slepičí |
100 g | Vlašské ořechy |
1 polévková lžíce | Vodka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 104g |
---|---|
Cholesterol | 104,4mg |
Draslík | 188,8mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 117,7mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Med včelí, Olej rostlinný, Sůl, Vejce slepičí, Vodka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mák mletý, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Vlašské ořechy nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Čak-čak, uzbecký medový dezert postup přípravy receptu:
1 | Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh |
2 | Žloutky utřeme se 30 g pískového cukru a změklým máslem, přidáme špetku soli, ušlehané bílky, mléko a vodku, promísíme a za stálého míchání přisypeme polovinu dávky polohrubé mouky. Vypracujeme řídké těsto, do kterého zapracujeme zbytek mouky, až vznikne těsto dostatečně husté. To zabalíme do vlhké utěrky a necháme asi 20 minut odležet. |
3 | Mezitím si připravíme makovo-ořechovou směs. Rozsekáme 100 g jader vlašských ořechů, na suché pánvi je krátce opražíme, umeleme mák a smícháme ho s ořechy. |
4 | Z těsta vyválíme plát 3 mm silný, nakrájíme ho na proužky široké půl centimetru, ze kterých pak nakrájíme kousky asi 3 cm dlouhé. Tyto „nudle“ vložíme do síta rozehřáté fritézy, dozlatova je osmažíme a dáme okapat. |
5 | Ve velké pánvi rozpustíme med, přidáme do něj 400 g cukru a dobře provaříme. Pěnu sbíráme a směs vaříme do zhoustnutí. Pak ji sejmeme z ohně, vmícháme makovo-ořechovou směs, přidáme osmažené nudle a vše rovnoměrně promícháme. |
6 | Horký čak-čak rozestřeme na plech s pečícím papírem ve vrstvě vysoké 1 cm a necháme vychladnout. |
7 | Čak-čak podáváme nakrájený na čtverečky nebo kosočtverce. |