Macaroni se sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Macaroni se sýrem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 5831 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
2 plátek | Anglická slanina |
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Hřebíček |
60 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 ks | Skořice celá |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
375 g | Špagety, Makarony |
80 g | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
250 g | Sýr Čedar |
50 g | Sýr Parmezán |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 86g |
---|---|
Cholesterol | 173,7mg |
Draslík | 327,4mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 747,2mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Hřebíček, Skořice celá, Špagety, Makarony, Strouhanka, Sůl, Sýr Čedar, Sýr Parmezán, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Macaroni se sýrem postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 180C. |
2 | Přivedeme k varu mléko, smetanu, bobkový list, hřebíček a skořici a poté odstavíme. Necháme 10min odpočinout a přecedíme. |
3 | Slaninu nakrájíme nadrobno a orestujeme dokřupava. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku, prohřejeme asi 1min a odstavíme. Za stálého míchání přiléváme směs mléka a smetany a zahříváme až omáčka zhoustne. Přivedeme k varu, cca 2min provaříme, odstavíme, přidáme polovinu nastrouhaného čedaru, polovinu strouhaného parmazánu, ochutíme solí a pepřem. |
4 | Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente, scedíme a vrátíme do hrnce. Zalijeme omáčkou, promícháme, navrstvíme do zapékacím mísy, posypeme směsí strouhanky se slaninou a zbylými sýry. Zapečeme 15-20min dozlatova a ihned podáváme. |