Jogurtové muffiny se zlatými hrozinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jogurtové muffiny se zlatými hrozinkami
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 58311 |
Kategorie: | Muffiny |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
1 ks | Citrony |
200 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
45 g | Hrozinky |
200 g | Jogurt bílý smetanový |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
130 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mouka polohrubá |
3 ks | Vejce slepičí |
Na ozdobení | |
3 polévková lžíce | Sirup javorový |
Na vysypání a vytření formiček | |
2 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
1,5 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 108g |
---|---|
Cholesterol | 223,0mg |
Draslík | 273,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 219,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,3mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí, Sirup javorový, Olej slunečnicový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Hrozinky, Jogurt bílý smetanový, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jogurtové muffiny se zlatými hrozinkami postup přípravy receptu:
1 | Chemicky neošetřený citrón omyjeme, osušíme a z celého jemně ostrouháme kůru, tu uschováme. Poté citrón vymačkáme. Zlaté hrozinky promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat. |
2 | Formu na 12 ks muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Do mísy pokrájíme změklé máslo, přidáme cukr, vanilkový cukr, 3 žloutky a máslo utřeme do pěny. Ze tří bílků vyšleháme tuhý sníh. K máslu přidáme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, nastrouhanou citrónovou kůru, citrónovou šťávu, bílý jogurt a hrozinky. Těsto dobře promícháme, zlehka zapracujeme. Poté ho nalijeme do formiček (přibližně do dvou třetin). Formu s muffinami vložíme do trouby, předem vyhřáté na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, opatrně je vyjmeme z formy, vložíme do papírových košíčků, pokapeme javorovým sirupem a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme vychladlé.
Na 12 kousků jsem použila ingredience na 3 porce. Vajíčka jsem dala dvě větší. Snížila jsem si množství cukru, taky se můžou použít běžné rozinky, ale zlaté jsou lepší. Tento recept není na klasické obyčejné muffiny, kdy se jen všechno smíchá dohromady a upeče. Jsou to už moc dobré malé bábovičky, vhodné třeba ke kávě. Můžu doporučit. Pekla jsem na plechu, do prohlubní jsem vložila papírové košíčky. Palec nahoru.