Lotyšský jahodový rosol - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lotyšský jahodový rosol
Lotyšský jahodový rosol
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58351 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
200 g | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Cukr vanilka |
350 g | Jahody |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
600 ml | Voda pitná |
200 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 59g |
---|---|
Cholesterol | 26,0mg |
Draslík | 71,5mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Maizena - kukuřičný škrob mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Jahody nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Lotyšský jahodový rosol postup přípravy receptu:
1 | Jahody dobře opereme pod tekoucí vodou, vložíme je do porcelánové mísy, rozmačkáme vařečkou, zasypeme cukrem a necháme půl hodiny stát, aby se z jahod uvolnila šťáva. |
2 | Jahody potom přecedíme, šťávu dáme stranou, do zbylé dřeně přidáme lžičku vanilkového cukru a zalijeme ji 500 ml vody. Vše přivedeme k varu a zahustíme Maizenou, rozmíchanou ve 100 ml vody. Potom přilijeme šťávu z jahod, promícháme, a když se směs začne vařit, stáhneme z ohně a necháme mírně vychladnout. |
3 | Teplý rosol nalijeme do kompotových misek vypláchnutých studenou vodou a uložíme v chladu, |
4 | Vychlazený rosol podáváme ozdobený zakysanou smetanou |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k vychlazení rosolu.