Ruský chlebový kvas - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ruský chlebový kvas
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58357 |
Kategorie: | Povzbuzující nápoje |
Ingredience
1 kg | Chléb konzumní |
200 g | Cukr krupice |
25 g | Droždí |
2 kávová lžička | Hrozinky |
20 g | Máta |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 192,0mg |
Vláknina | 375,8mg |
Vitamín A | 212,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,6mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Máta, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Hrozinky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ruský chlebový kvas postup přípravy receptu:
1 | Nadrobno nakrájený chléb opečeme ve velkém kastrolu nasucho v troubě, pak ho zalijeme vařící vodou a přikrytý necháme hodinu ustát. Ustátou tekutinu slijeme, přidáme do ní droždí, cukr a mátu peprnou, zakryjeme ubrouskem a v teple ho necháme 5-6 hodin kvasit. |
2 | Zkvašený nápoj přecedíme, stočíme do lahví, do každé přidáme několik opraných spařených hrozinek, lahve dobře zazátkujeme a uložíme na 3 dny do chladu. |
3 | Je to nápoj zvláště vhodný do horkých letních dnů. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný ke kvašení a k odstátí nápoje.