Fazolová polévka se zelím a zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Fazolová polévka se zelím a zeleninou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 58391 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
3 g | Bobkový list |
200 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
250 g | Fazole |
40 ml | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Paprika žlutá |
1 špetka | Pepř černý mletý |
30 g | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Uzená slanina bez kůže |
1 kávová lžička | Vegeta |
5 l | Voda pitná |
300 g | Zeleninová směs jarní - mražená |
250 g | Zelí kysané |
8 polévková lžíce | Smetana zakysaná15% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 222,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 49,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,2mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Česnek, Cibule, Olej slunečnicový, Paprika žlutá, Sůl, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fazole, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Vegeta, Zeleninová směs jarní - mražená, Smetana zakysaná15% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Uzená slanina bez kůže nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Fazolová polévka se zelím a zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Dobře probrané a opláchnuté fazole dáme do hrnce se dvěma litry studené vody, necháme celou noc namáčet. Cibuli s česnekem oloupeme, rozkrájíme na plátky, v hrnci na rozpáleném oleji osmahneme do zlatova. Přidáme drobně pokrájenou uzenou slaninu, osmažíme do křupava. Vsypeme zeleninu, bobkový list, scezené fazole, zalijeme třemi litry vody, povaříme 30 minut. Vložíme oloupané a na malé kostičky nakrájené brambory. Posypeme mletou paprikou, povaříme do měkka, nakonec přidáme zelí i se šťávou a pod poklici pokračujeme ve vaření tak dlouho, až jsou všechny suroviny měkké. Vaříme dalších asi 25 - 30 minut. |
2 | Před dovařením ochutíme polévku solí, pepřem, Vegetou, vsypeme nasekanou petrželovou nať a odstavíme ze sporáku. |
3 | Teplou polévku podáváme v jednotlivých polévkových miskách Na povrch každé porce dáme lžící zakysané smetany. |
Poznámka
Takto připravenou polévku podáváme jako teplý předkrm s čerstvým pečivem. Hodí se k ní i topinky.