Hrachová polévka s majoránkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hrachová polévka s majoránkou
Hrachová polévka s majoránkou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 58399 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
250 g | Hrách loupaný |
1 kávová lžička | Majoránka |
60 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř černý mletý |
250 g | Smetana |
0,5 kávová lžička | Sůl |
4 dl | Voda pitná |
200 g | Zeleninová směs jarní - mražená |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1g |
---|---|
Cholesterol | 18,0mg |
Draslík | 14,8mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 20,4mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Majoránka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách loupaný, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Zeleninová směs jarní - mražená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Smetana nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Hrachová polévka s majoránkou postup přípravy receptu:
1 | Hrach očistíme od nečistot, propláchneme pod tekoucí studenou vodou. V hrnci ve 2,5 l studené vody necháme hrách namáčet celou noc. Hrách scedíme a v čerstvých 1,5 l vody spolu se zeleninou povaříme do měkka. Následovně v pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a stálým mícháním připravíme světlou jíšku. Zředíme ji smetanou a vlijeme do uvařeného hrachu. Vše dobře ponorným mixérem rozmixujeme a za občasného promíchání přivedeme k varu. Před dovařením polévku osolíme, opepříme, posypeme majoránkou a prolisovaným česnekem. Zamícháme, odstavíme ze sporáku. |
2 | Před podáváním polévku rozdělíme do jednotlivých polévkových misek a podáváme. |
Poznámka
Takto připravenou polévku podáváme jako teplý předkrm. Vhodnou přílohou jsou na olivovém oleji opečené kostky rohlíků nebo veky.
Polévka byla výborná. Vařila jsem ji ze žlutého hrachu s čerstvou kořenovou zeleninou. Především se oblizovaly moje děti