Slovenská pravá kapustnica - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slovenská pravá kapustnica
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 58496 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
400 g | Hovězí maso přední |
4 polévková lžíce | Kečup |
300 g | Klobása uzená |
1 kávová lžička | Kmín celý |
500 g | Kysané zelí |
100 g | Okurky nakládané |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
2 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
80 g | Slanina vepřová |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Čedar |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 68,1mg |
Draslík | 357,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 394,9mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,5mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hovězí maso přední, Kmín celý, Okurky nakládané, Paprika mletá sladká, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Sůl, Sýr Čedar, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kečup, Klobása uzená, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kysané zelí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Slovenská pravá kapustnica postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce dáme sádlo, přidáme na malé kousky nakrájenou slaninu, opečeme na křupavé škvarky. Přidáme oloupanou, drobně nakrájenou cibuli, osmažíme do sklovita. Posypeme mletou sladkou a mletou pálivou paprikou. Zamícháme a ihned zalijeme vodou. |
2 | Do polévky vložíme na malé kostky nakrájené maso, kysané zelí i s nálevem. Osolíme, vložíme kečup, kmín, pepř. Na mírném ohni pod poklicí vaříme 60-70 minut doměkka. Nakonec do polévky přidáme oloupaný, jemně nastrouhaný česnek, nastrouhaný sýr, na malé kostky nakrájenou klobásu a kysané okurky. Přivedeme k varu a odstavíme ze sporáku. |
3 | Hotovou kapustnici podáváme na jednotlivých hlubokých talířích posypanou nasekanou petrželovou natí. |
Poznámka
Menší porce podáváme jako teplý předkrm. Větší porce jako hlavní jídlo. V obou případech servírujeme s čerstvým chlebem.