Játra se žampiony ve smetanové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Játra se žampiony ve smetanové omáčce
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 58503 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
1,5 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Hořčice Dijonská |
150 ml | Hovězí vývar základní |
400 g | Játra hovězí |
20 g | Máslo čerstvé |
25 g | Mouka pšeničná hladká |
2 špetka | Muškátový oříšek |
40 ml | Olej rostlinný |
1 kávová lžička | Oregano |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
200 g | Portobello |
0,5 kávová lžička | Sůl |
400 ml | Víno bílé |
100 ml | Zakysaná smetana |
200 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 270,5mg |
Draslík | 694,7mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 17g |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 10,8mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hovězí vývar základní, Játra hovězí, Muškátový oříšek, Olej rostlinný, Sůl, Víno bílé, Zakysaná smetana, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice Dijonská, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Portobello mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Oregano nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Játra se žampiony ve smetanové omáčce postup přípravy receptu:
1 | Očištěná a opláchnutá játra nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme najemno, česnek rozdrtíme. Očištěné hnědé (portobello) i bílé žampiony nakrájíme na plátky. Petrželovou nať nasekáme nadrobno. |
2 | Na oleji zprudka z obou stran osmažíme játra (asi 2 minuty), poté vyjmeme a držíme na teple. Do výpeku přidáme máslo a zpěníme v něm cibuli. Na mírnějším plameni ji za stálého míchání podusíme. K cibuli přimícháme česnek, houby, zvýšíme teplotu a chvíli smažíme. Směs zaprášíme moukou, zarestujeme a zředíme vývarem a vínem. Ochutíme oreganem, muškátovým oříškem a za občasného míchání provaříme. Do směsi přidáme hořčici se smetanou a dobře rozmícháme. Na závěr přidáme játra a zhruba 5 minut na mírném plameni vaříme. Před podáváním osolíme a opepříme. |
3 | Směs podáváme posypanou petrželovou natí. |