Pečená jehněčí kýta se zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená jehněčí kýta se zeleninou
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 58527 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
40 ml | Olej rostlinný |
2 špetka | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
300 g | Rajčata |
3 ks | Šalotka |
0,3 kávová lžička | Sůl |
60 ml | Víno červené |
350 ml | Vývar drůbeží |
Na maso | |
---|---|
2 stroužek | Česnek |
0,5 ks | Citrony |
1 kg | Jehněčí kýta |
30 g | Máslo čerstvé |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Na fazole | |
2 ks | Bobkový list |
2 stroužek | Česnek |
200 g | Fazole |
1 l | Voda pitná |
Na brambory | |
800 g | Brambory |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 116,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,7mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej rostlinný, Rajčata, Šalotka, Sůl, Víno červené, Česnek, Citrony, Jehněčí kýta, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Bobkový list, Česnek, Voda pitná, Brambory, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Petržel - nať, Vývar drůbeží, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Fazole mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená jehněčí kýta se zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Mladé fazole (flažolet) propláchneme, zalijeme vodou a necháme namočené přes noc. Syrové brambory oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Šalotky nakrájíme nadrobno, fazolky očistíme a pokrájíme. Rajčata krájíme na kostky, petrželovou nať nasekáme na jemno. Opláchnutý citron rozkrájíme na plátky a vyjmeme případné pecičky. Jehněčí kýtu očistíme, vykostíme a zbavíme tuku. Maso osolíme, opepříme, posypeme lístky rozmarýnu a poklademe plátky citronu. Poté maso zarolujeme a ovineme potravinářským provázkem. Roládu potřeme rozpuštěným máslem. Česnek nakrájíme na klínky a prošpikujeme jím maso. |
2 | Fazole pod poklicí vaříme na mírném ohni s česnekem a bobkovým listem (fazole se do měkka vaří zhruba 75 – 80 minut). Uvařené fazole scedíme, necháme okapat, poté odstraníme bobkové listy. Fazole držíme v teple. |
3 | V mezičase vložíme maso na mřížku do pekáče a v troubě předehřáté na 180°C pečeme, až je maso měkké. |
4 | Brambory vložíme do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 10 minut, poté scedíme a držíme na teple. |
5 | Z upečeného masa sejmeme provázek, maso přikryjeme alobalem a držíme v teple. |
6 | Na oleji v kastrolu smažíme šalotky, přidáme rajčata a smažíme asi 4 minuty, přimícháme fazole, sůl, pepř a nať. Zamícháme, pod poklicí podusíme ještě asi 3 minuty. Poté přimícháme brambory a prohřejeme. |
7 | Pekáč s výpekem dáme na sporák, přilijeme horký vývar a víno. Ze stěn a dna pekáče seškrábeme výpečky, vmícháme je do vývaru, provaříme. |
8 | Maso rozkrájíme na plátky, na mísu navrstvíme fazole s brambory, poklademe plátky masa, v omáčníku podáváme vinnou omáčku. |
Poznámka
Servírujeme teplé.