Česká kudlaná polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Česká kudlaná polévka
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 58533 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
400 g | Brambory |
250 g | Houby čerstvé |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko kefírové |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
2 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 107,7mg |
Draslík | 653,9mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 130,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,7mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kmín drcený, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Mléko kefírové, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Česká kudlaná polévka postup přípravy receptu:
1 | V hrnci rozehřejeme olej, přidáme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme do jíšky vodu, dobře metlou prošleháme, přivedeme k varu. Vložíme očištěné, pod studenou tekoucí vodou propláchnuté a na tenké nudličky nakrájené hříbky. Vsypeme kmín, oloupané drobně pokrájené brambory a společně vaříme do měkka. |
2 | Hrnec s polévkou stáhneme ze sporáku, za stálého míchání postupně přilijeme kefír. Vrátíme na sporák a za občasného promíchání přivedeme k varu. Nakonec podle chuti osolíme, opepříme, vlijeme rozkvedlané vejce. Posypeme nasekanou petrželovou natí a odstavíme ze sporáku. Podáváme na jednotlivých hlubokých talířích. |
Poznámka
Podáváme jako teplý předkrm s čerstvým tmavým chlebem. Hodí se také bílé pečivo.