Jahodové vareňje - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jahodové vareňje
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58534 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
1000 g | Jahody |
200 ml | Voda pitná |
1000 g | Cukr krystal |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 0,4mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Cukr krystal mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jahody nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jahodové vareňje postup přípravy receptu:
1 | Jahody na půl hodiny namočíme do vody, potom je zbavíme stopek i kalíšků a ještě je propláchneme pod tekoucí vodou. |
2 | Mezitím připravíme cukrový sirup: do nehlubokého kastrolu vsypeme odvážené množství cukru, dolijeme vodu a vaříme. Když se cukr úplně rozpustí, odstavíme sirup z ohně. |
3 | Jahody vložíme do sirupu, nádobou opatrně potřásáme, aby se všechny jahody do sirupu ponořily a na velmi mírném ohni je vaříme. |
4 | Že je vareňje hotové poznáme, jestliže kápneme sirup na misku a kapka se nerozteče, ale uchová tvar. Kromě toho ovoce nevystupuje na povrch, ale je v sirupu rovnoměrně rozloženo. |
5 | Vareňje necháme vychladnout, pak je naplníme do sklenic a dobře uzavřeme. Skladujeme na chladném suchém místě. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítán čas, potřebný k namočení ovoce a vychlazení vareňje.