Yorkshirský pudink s dušenou cibulí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Yorkshirský pudink s dušenou cibulí
Yorkshirský pudink s dušenou cibulí
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58547 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
4 ks | Cibule |
50 g | Máslo čerstvé |
125 ml | Mléko polotučné |
125 g | Mouka pšeničná hladká |
25 ml | Olej rostlinný |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
200 ml | Víno červené |
125 ml | Voda pitná |
150 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 141,5mg |
Draslík | 298,7mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 144,2mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,7mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Olej rostlinný, Sůl, Vejce slepičí, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Yorkshirský pudink s dušenou cibulí postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme mouku se lžičkou soli, přidáme vejce a postupně zapracováváme mléko i vodu. Těsto důkladně ušleháme, aby v něm nezůstaly žmolky. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou, necháme půl hodiny odležet. |
2 | Oloupanou cibuli rozkrájíme na kolečka. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme kolečka cibule a za občasného míchání opékáme asi 20 minut. Když začne hnědnout a karamelizovat, přidáme víno i vývar, stáhneme plamen, na mírném ohni vaříme ještě asi 25 minut, dokud omáčka nezmenší objem a nezhoustne. Osolíme, opepříme a udržujeme v teple. |
3 | Zatímco se omáčka vaří, zapneme troubu na 220°C (plyn na stupeň 7). Do každé ze 4 formiček na pudink nalijeme 6 mm oleje a vložíme je do rozehřáté trouby. Když se z oleje začne kouřit, vyndáme formičky z trouby, opatrně do nich rozdělíme těsto (pozor, olej je hodně rozpálený) a vrátíme do trouby, kde je následně pečeme asi 25 minut, až pudinky vyběhnou a zezlátnou. Zalijeme dušenou cibulí, ihned podáváme. |
Poznámka
Místo červeného vína můžeme do cibulové omáčky použít sherry, portské nebo Madeiru, které jí dodají příjemně nasládlou chuť. Pokud nevaříme vegetariánský pokrm, můžeme místo zeleninového vývaru použít vývar hovězí nebo drůbeží. Nemáme-li k dispozici plech na yorkshirské pudinky, můžeme použít plech na muffiny, ty poté podáváme po dvou kusech na osobu.