Krymský chřest sterilovaný ve slaném nálevu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krymský chřest sterilovaný ve slaném nálevu
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58549 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
1 kg | Chřest |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Ocet vinný |
0,5 kávová lžička | Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny |
2 polévková lžíce | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 0,3mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Ocet vinný, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest, Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Krymský chřest sterilovaný ve slaném nálevu postup přípravy receptu:
1 | Chřestové výhonky očistíme, odřízneme dřevnaté části, sloupneme vnější slupky a svážeme do menších svazečků. |
2 | Svazečky nastavíme do hrnce tak velkého, aby se pohodlně vešly a přilijeme vařící vodu, osolenou polovinou dávky soli do výše tří čtvrtin postavených chřestových výhonků. Hlavičky musejí vyčnívat z vody. |
3 | Hrnec postavíme na oheň, vodu uvedeme do varu a vaříme 8 minut. Poté stáhneme z ohně, chřest opatrně z hrnce vyjmeme a odvar přecedíme. Trochu vychladlý chřest stavíme velmi těsně vedle sebe do vypařených sklenic. |
4 | Odvar doplníme na 1 litr, přidáme ocet, uvedeme do varu, nasypeme druhou část soli, odstavíme a necháme vychladnout. Vychladlým nálevem zalijeme zeleninu v lahvích, navrch nasypeme trochu krystalového cukru a špetku benzoanu sodného. Nálev doplníme až po okraj, sklenice patentním víčkem uzavřeme a naskládáme do zavařovacího hrnce, kde je zalijeme vodou a necháme sterilizovat. |
5 | Sterilujeme 1 hodinu (počítáno od chvíle, kdy voda začne vřít). |
6 | Sterilovaný chřest používáme v zimním období místo chřestu čerstvého. |