Ananasový meloun ve sladkokyselém nálevu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ananasový meloun ve sladkokyselém nálevu
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58557 |
Kategorie: | Salátové zálivky |
Ingredience
300 g | Cukr krupice |
20 g | Kopr |
1 kg | Meloun žlutý |
150 ml | Ocet vinný |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 91,8mg |
Vláknina | 913,3mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Meloun žlutý, Ocet vinný, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kopr, Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Ananasový meloun ve sladkokyselém nálevu postup přípravy receptu:
1 | Napůl zralý meloun oloupeme, rozkrojíme, vybereme semena, dužinu pokrájíme na kostky o hraně 2 cm a zvážíme ji. K přípravě nálevu na 1 kg čisté dřeně připadne 300 g cukru, 150 ml vinného octa a 100 ml vody. Melounové kostky vložíme do skleněné mísy a nalijeme na ně tolik vinného octa, aby byly potopené. Mísu zakryjeme a necháme 24 hodin v chladu, poté meloun přecedíme. |
2 | Do scezené tekutiny přilijeme vodu, přisypeme cukr, přidáme sůl s mletým pepřem a svaříme na sirup, Po rozpuštění cukru vaříme ještě 3 minuty. |
3 | Melounové kostky naskládáme do sklenic, do každé přidáme snítku opraného kopru, špetku konzervačního prostředku a zalijeme horkým nálevem. Sklenice okamžitě uzavřeme a necháme vychladnout v suché páře. |
4 | Nakládaný meloun podáváme jako přílohu k vařené šunce i k jiným druhům masa, z nálevu můžeme připravit zálivky na saláty. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítán čas, potřebný k marinování melounových kostiček před konzervováním.