Zelené ořechy v cukru - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelené ořechy v cukru
Zelené ořechy v cukru
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58559 |
Kategorie: | Šťávy a sirupy |
Ingredience
500 g | Cukr moučkový |
1 kávová lžička | Hřebíček |
1000 g | Ořechy vlašské |
1 ks | Skořice celá |
1 ks | Vanilkový lusk |
150 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 230,7mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,8mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Hřebíček, Ořechy vlašské, Skořice celá, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelené ořechy v cukru postup přípravy receptu:
1 | Nezralé zelené vlašské ořechy (mají ještě měkkou slupku) omyjeme, na obou koncích seřízneme tenkou vrstvu a poté je propícháme silnou jehlou. Následně je vložíme do porcelánové mísy a zalijeme čistou studenou vodou tak, aby byly ponořené. Ořechy takto necháme namočené 7 - 8 dní a vodu 2 - 3 x denně vyměňujeme. Nakonec ořechy vhodíme do vařící vody, vaříme 25 minut, poté scedíme a opět zalijeme studenou vodou. Druhý den je znova scedíme a osušíme čistou utěrkou. |
2 | Cukr s 8 ks hřebíčku, kusem skořicové kůry a vanilkovým luskem svaříme se 150 ml vody na sirup. Ještě vařícím sirupem zalijeme ořechy, necháme 24 hodin odstát, poté ořechy cedníkem vybereme a sirup znovu uvedeme do varu. Ořechy následně vložíme zpět do sirupu. Tuto fázi přípravy zopakujeme ještě dvakrát (celkem tedy čtyřikrát). Na závěr ořechy povaříme v sirupu 10 minut. |
3 | Ořechy ještě za horka plníme do sklenic, zalijeme horkým sirupem a sklenice okamžitě uzavřeme. Necháme vychladnout a uložíme. |
4 | Ořechy v cukru používáme při přípravě moučníků, na ozdobu dortů i jako samostatný dezert. Sirup - hustý jako med - použijeme k dochucování sladkostí i nápojů. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k louhování ořechů.