Harira - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Harira
Harira
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Petuska |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 5856 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
1 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
100 g | Cizrna |
100 g | Čočka červená |
250 g | Jehněčí plec |
1 hrst | Koriandr čerstvý |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel - nať |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1 kávová lžička | Šafrán |
1 ks | Skořice celá |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
1 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 41,3mg |
Draslík | 848,6mg |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 314,7mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,6mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Cibule, Cizrna, Čočka červená, Jehněčí plec, Koriandr čerstvý, Rajčata loupaná (konzervovaná), Skořice celá, Sůl, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Harira postup přípravy receptu:
1 | Cizrnu s čočkou propláchneme na sítu a namočíme přes noc do studené vody, aby nabobtnaly. |
2 | Jehněčí maso očistíme, nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme nadrobno, celer očistíme a nakrájíme na středně velké špalíčky. |
3 | V hrnci se silnějším dnem rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli se šafránem a sušeným zázvorem. Přidáme maso, osmahneme ho a zalijeme vodou. |
4 | Základ přivedeme k varu, přidáme do něj scezenou cizrnu a čočku, rajčata a skořici. Vše osolíme, opepříme a na mírném ohni vaříme dokud maso a cizrna nezměknou. |
5 | Z polévky vyjmeme skořici a přidáme do ní celer a sekané bylinky. Dle chuti dosolíme a dopepříme, ještě chvíli povaříme a podáváme. |