Nakládaný okurkový salát - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nakládaný okurkový salát
Nakládaný okurkový salát
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58562 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
5 stroužek | Česnek |
1000 g | Cibule |
100 g | Cukr krupice |
200 g | Kopr |
1 kávová lžička | Koriandr |
500 ml | Ocet |
2500 g | Okurka salátová |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny |
90 g | Sůl |
1300 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 350,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 176,5mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Cukr krupice, Okurka salátová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kopr, Koriandr, Ocet, Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Nakládaný okurkový salát postup přípravy receptu:
1 | Tenké salátové okurky opereme a na půl hodiny je namočíme do vlažné vody, abychom je zbavili všech nečistot. Z okapaných okurek odkrojíme špičky a nastrouháme je na tenké plátky. Oloupanou červenou cibuli rozkrájíme na velmi tenká kolečka. Zeleninu dáme do porcelánové nebo skleněné mísy, promícháme se solí, zakryjeme a přes noc necháme v chladnu stát. |
2 | Druhý den směs slabě vymačkáme, promícháme s nasekaným koprem a plníme do vypařených sklenic. Vymačkanou šťávu doplníme vodou na 1500 ml, přidáme ocet, cukr, koriandr a mletý pepř, poté uvedeme do varu. Po dvou minutách vaření nálev odstavíme a necháme trochu vychladnout. |
3 | Mezitím oloupeme česnek, nakrájíme na tenké plátky a rozdělíme do lahví se salátem, ten následně zalijeme teplým nálevem. Do každé sklenice přidáme špetku konzervačního prostředku, lahve vzduchotěsně uzavřeme a uložíme na chladné suché místo. |
4 | Salát můžeme konzumovat již za 4 dny buď samostatně, nebo smíchaný s jiným salátem. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k marinování okurek. Při přípravě salátu můžeme místo salátových okurek použít i přerostlé nakládačky. V Rusku se nejčastěji podává scezený, smíchaný se zakysanou smetanou.