Houbová polévka s vejcem a jogurtem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbová polévka s vejcem a jogurtem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 58577 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
500 g | Houby sušené |
1 l | Voda pitná |
500 g | Žampiony čerstvé |
Na polévku | |
---|---|
1 kávová lžička | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
70 g | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Na smažená vajíčka | |
70 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
2 špetka | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
Na dohotovení | |
2 ml | Citrónová šťáva |
250 g | Jogurt bílý |
20 g | Kopr |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 219,6mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 398,7mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,6mg |
Vitamín E | 5,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 87,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Žampiony čerstvé, Kmín drcený, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Sůl, Voda pitná, Sůl, Vejce slepičí, Jogurt bílý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová šťáva, Kopr nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Houbová polévka s vejcem a jogurtem postup přípravy receptu:
1 | Omyté sušené houby namočíme do litru vody na 3 hodiny. Čerstvé houby také očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. V hrnci rozehřejeme olej, zasypeme moukou, usmažíme světlou jíšku. Přisypeme mletou papriku, zamícháme a ihned zalijeme vodou. |
2 | Sušené houby scedíme, nakrájíme a spolu s čerstvými vložíme do vařící se vody. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, povaříme až do změknutí hub. Snížíme oheň a polévku udržujeme teplou na ohni. |
3 | V pánvi rozehřejeme máslo, rozklepneme vejce, osolíme, opepříme, osmažíme, rozdělíme na malé kousky. Přidáme je do polévky, zamícháme a stáhneme ze sporáku. |
4 | Pomalu do polévky přilijeme jogurt, zamícháme, posypeme nasekaným koprem. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou. |
5 | Teplou polévku rozdělíme do jednotlivých polévkových misek a podáváme. |
Poznámka
Polévku podáváme teplou jako předkrm. Servírujeme s kousky veky, opečenými na másle (krutony). V návodu není uvedená doba, potřebná k máčení sušených hub.