Solená treska zapečená s bramborami a cibulí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Solená treska zapečená s bramborami a cibulí
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58606 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
3 ks | Brambory |
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
25 g | Máslo čerstvé |
380 ml | Mléko polotučné |
25 g | Mouka pšeničná hladká |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
100 g | Olivy černé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Petržel - nať |
450 g | Treska solená |
2 ks | Vejce slepičí |
5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 207,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 95,1mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Olej rostlinný, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká, Olej olivový, Olivy černé, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Treska solená nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Solená treska zapečená s bramborami a cibulí postup přípravy receptu:
1 | Abychom odstranili přebytečnou sůl, tresku nejprve opláchneme studenou vodou. Poté ji vložíme do hluboké misky, zalijeme studenou vodou a necháme máčet 24 - 48 hodin. Během této doby vodu 5 x nebo 6 x vyměníme. Poté rybu osušíme, vložíme do kastrolu a zalijeme vodou. Přivedeme k varu, slijeme, natočíme novou vodu a 20 minut povaříme. Scedíme, necháme vychladnout a nakrájíme na kousky. |
2 | Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozkrájíme na tenká kolečka. Oloupanou cibuli i česnek posekáme nadrobno a krátce opečeme v kastrolku na rozehřátém másle. Jakmile zesklovatí, přidáme mouku a smažíme ještě minutu. Pomalu, za stálého míchání přiléváme mléko, až vznikne hladká omáčka. Stáhneme z plotny, opepříme a necháme zchladnout. |
3 | Vejce uvaříme natvrdo. |
4 | Troubu předehřejeme na 180°C (plyn na stupeň 4). Omytou petrželovou nať osušíme a nakrájíme nadrobno. Polovinu petrželky ponecháme na ozdobu, zbytek přidáme do omáčky. |
5 | Mělkou zapékací mísu vymažeme rostlinným olejem. Na dno rozložíme polovinu brambor, druhou polovinu smícháme s omáčkou a kousky ryby, poté nalijeme do zapékací mísy na brambory. Pokapeme lžící olivového oleje a pečeme 25 minut, až povrch pokrmu zezlátne. |
6 | Uvařená vejce oloupeme, nakrájíme na šestiny, černé olivy bez pecek přepůlíme a vše úhledně naskládáme na pokrm v zapékací míse. Posypeme sekanou petrželkou a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. V době určené na přípravu není započítán čas, potřebný k vymáčení soli z tresky.