Pikantní bramborové muffiny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní bramborové muffiny
Pikantní bramborové muffiny
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 58612 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
300 g | Brambory |
10 g | Droždí |
0,3 kávová lžička | Kari |
0,5 dl | Mléko polotučné |
125 g | Mouka polohrubá |
0,3 kávová lžička | Paprika pálivá |
2 špetka | Paprika sladká |
3 špetka | Pepř bílý |
2 špetka | Šafrán |
60 g | Smetana 16% (pochoutková) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
6 dl | Voda pitná |
Na ozdobení | |
---|---|
60 g | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
Na vytření formy | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 100,1mg |
Draslík | 433,2mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 70,8mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,6mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Droždí, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Šafrán, Smetana 16% (pochoutková), Máslo čerstvé, Petržel kudrnka, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kari, Paprika pálivá, Paprika sladká nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní bramborové muffiny postup přípravy receptu:
1 | Omyté moučné brambory uvaříme ve slupce do měkka. Vaříme přibližně 25 minut. Formu na 12 kusů muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Uvařené brambory scedíme, oloupeme a horké prolisujeme do mísy. V hrnečku ve vlažném mléce se špetkou cukru rozdrobíme droždí. K bramborům přidáme polohrubou mouku, sůl, kari koření, sladkou i pálivou papriku, šafrán, čerstvě pomletý bílý pepř, vejce, zakysanou smetanu a kvásek. Těsto důkladně uhněteme na tužší konzistenci. Rozdělíme na 12 dílů, naplníme formičky do dvou třetin a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C přibližně 25 minut (do zlatova). |
2 | Petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme a otrháme drobné lístky. |
3 | Upečené muffiny vyjmeme po 3 minutách z formiček, hned je podáváme ozdobené plátky másla a petrželkou. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Šafrán můžeme nahradit 2 - 3 špetkami kurkumy. Pikantní bramborové muffiny podáváme nejlépe k sýrovým a houbovým omáčkám, hovězímu ragú a pod.