Recept

Závitky z vinných listů s citronovou omáčkou

  • Řecko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (17%)
ID receptu: 58635

Ingredience

2 ks Cibule
4 ks Citrony
250 g Jehněčí maso
50 g Kopr
50 g Máta
3 polévková lžíce Olej olivový
3 polévková lžíce Oříšky piniové
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
50 g Petržel - nať
4 ks Rajčata
125 g Rýže
1 kávová lžička Sůl
2 ks Vejce slepičí
225 g Vinné listy
1,5 l Voda pitná
150 ml Vývar drůbeží

Nutriční hodnoty jedné porce

14% Kalorie 274 kcal
Kilojoule 1 147kJ
6% Sacharidy 22 g
18% Tuky 14 g
13% Sodík 259 mg
22% Bílkoviny 13 g

Závitky z vinných listů s citronovou omáčkou postup přípravy receptu:

1

Vinné listy spaříme po 6 - 8 kusech přibližně minutu v osolené vroucí vodě rozložíme je, aby vychladly a oschly.

2

Rýži propláchneme, 10 minut vaříme ve slané vodě, scedíme a dáme stranou.

3

Oloupanou cibuli pokrájíme na malé kostičky, rajčata spaříme, oloupeme, rozkrojíme, vymačkáme z nich jadérka a rozkrájíme nadrobno. Nasekáme bylinky a pražené piniové oříšky.

4

Ve větším kastrolu na lžíci olivového oleje opečeme do hněda mleté jehněčí maso, přidáme připravenou rýži, cibuli, rajčata, bylinky a piniové oříšky, osolíme, opepříme a promícháme.

5

Vymačkáme šťávu ze 2 citronů, smícháme se dvěma lžícemi olivového oleje a polovinu směsi přidáme k rýži.

6

Hlubokou pánev s kolmými stěnami vyložíme asi 6 vinnými listy. Ostatní listy obrátíme žebrem nahoru, k dolnímu okraji položíme lžíci rýžové směsi, zformované do válečku, přes který přeložíme spodní část listu. Kraje listu složíme ke středu válečku a pevně svineme do doutníkového tvaru. Závitky stiskneme, aby z nich vytekla nadbytečná tekutina a položíme je ve 2 - 3 vrstvách do pánve na vinné listy. Přelijeme druhou polovinou směsi oleje, citronové šťávy a 450 ml horké vody. Přikryjeme poklicí nebo obráceným žáruvzdorným talířem a zvolna dusíme 30 - 40 minut.

7

Omáčku připravíme v ohnivzdorné misce. Zlehka ušleháme 2 vejce, postupně do nich zašleháváme šťávu ze 2 citronů a nakonec přimícháme drůbeží vývar. Za stálého míchání zvolna zahříváme, dokud omáčka nezhoustne. Omáčka se nesmí vařit, aby se vejce nesrazila.

Poznámka

Servírujeme teplé.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept