Slávky zapečené s rajčaty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slávky zapečené s rajčaty
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58667 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 špetka | Chilli koření mleté |
1 ks | Cibule |
900 g | Mušle slávky |
1 kávová lžička | Ocet vinný červený |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Oregano |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
450 g | Rajčata |
175 g | Sýr Feta |
300 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 51,9mg |
Draslík | 746,6mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,0mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli koření mleté, Cibule, Mušle slávky, Ocet vinný červený, Rajčata, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Sýr Feta mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Oregano nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Slávky zapečené s rajčaty postup přípravy receptu:
1 | Slávky nasypeme do dřezu a drátěnkou z nich odstraníme všechny nečistoty i cizopasníky. Vyhodíme úlomky lastur a mušle, které nejsou pevně zavřené. Těsně před vařením stáhneme prsty z mušlí „vousy“ a vyhodíme je. Nestahujeme je předem, slávky by zahynuly a nehodily by se k jídlu – vaříme pouze živé mušle. Několikrát je propláchneme ve studené vodě. |
2 | Při vaření by se měly úplně otevřít. Ty, které se neotevřou, vyhodíme. V žádném případě se je nesnažíme otvírat silou. |
3 | Cibuli oloupeme a rozkrájíme nadrobno. Rajčata spaříme, oloupeme, rozřízneme, vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu a nakrájíme je na malé kousky. |
4 | V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme cibuli a tři minuty opékáme. Přidáme rajčata, víno oregano, chilli a ocet. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme 20 minut, až hmota trochu zhoustne. Občas trochu zamícháme. |
5 | Troubu zapneme na 200°C (plyn na stupeň 6). |
6 | Do kastrolu přidáme vyprané slávky, přikryjeme a zprudka vaříme pět minut, než se mušle otevřou. Průběžně kastrolem potřásáme. Slávky vyndáme na talíř, neotevřené vyhodíme. |
7 | Slávky vyloupeme, maso vložíme do zapékací misky. Fetu rozdrobíme a přidáme spolu s rajčatovou omáčkou ke slávkám. Opepříme, zlehka promícháme a zapečeme 15 - 20 minut v troubě. Posypeme petrželovou natí a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.