Křehké mufiny s citrónem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehké mufiny s citrónem
Křehké mufiny s citrónem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 58670 |
Kategorie: | Muffiny |
Ingredience
Na vytření a vysypání formiček | |
---|---|
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
Těsto | |
3 polévková lžíce | Citrónová kůra |
4 polévková lžíce | Citrónová šťáva |
200 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
4 polévková lžíce | Hrozinky |
250 g | Jogurt bílý smetanový |
1 ks | Kypřící prášek do pečiva |
130 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Poleva | |
1 ks | Citrony |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 113g |
---|---|
Cholesterol | 235,0mg |
Draslík | 163,0mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 219,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,3mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 48,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Vejce slepičí, Citrony, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Cukr vanilka, Hrozinky, Jogurt bílý smetanový, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová kůra, Citrónová šťáva, Kypřící prášek do pečiva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Křehké mufiny s citrónem postup přípravy receptu:
1 | Formu na 12 ks muffin vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou. V míse utřeme do pěny měkké máslo pokrájené na kousky s pískovým cukrem, vanilkovým cukrem a třemi žloutky. Pak k máslu přišleháme 3 lžíce citrónové kůry, 4 lžíce citrónové šťávy a bílý smetanový jogurt. Zlaté hrozinky omyjeme, necháme okapat, bílky vyšleháme na tuhý sníh. |
2 | Do druhé mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Sypkou směs postupně přimícháváme k máslové směsi a mícháme do doby, než se dobře spojí. Přidáme hrozinky a zlehka zapracujeme sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do dvou třetin a dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C péct. Citronové muffiny pečeme do zlatova přibližně 25 minut. |
3 | Mezitím dobře omyjeme a osušíme chemicky neošetřený citrón. Speciálním ostrým kráječem nakrájíme tence citrónovou kůru, poté citrón vymačkáme do misky. Přidáme moučkový cukr a polevu vymícháme do hladka. |
4 | Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, následně je vložíme do papírových košíčků, pokapeme citrónovou polevou, ozdobíme citrónovou kůrou a podáváme. |
Poznámka
Do těsta budeme potřebovat minimálně 2 chemicky neošetřené citróny. Pokud takové citróny nesežneme, vždy citrusy omyjeme pečlivě horkou tekoucí vodou a osušíme.