Sváteční pečená nadívaná krůta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 260 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sváteční pečená nadívaná krůta
Sváteční pečená nadívaná krůta
Celkový čas: | 260 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 210 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58748 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
250 g | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
3,5 kg | Krůta |
1 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
175 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Petržel - nať |
140 ml | Šlehačka |
150 g | Strouhanka |
2 polévková lžíce | Sůl |
20 g | Tymián |
100 ml | Voda pitná |
450 ml | Vývar drůbeží |
200 g | Vepřové maso mleté |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 282,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Cibule, Strouhanka, Sůl, Voda pitná, Vepřové maso mleté mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krůta, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Šlehačka, Tymián nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Sváteční pečená nadívaná krůta postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky. Řapíky celeru očistíme, rozkrájíme na plátky a nasekáme bylinky (část bylinek necháme vcelku na ozdobení hotového pokrmu). V kastrolu rozehřejeme 75 g másla, přidáme cibuli a celer, osmahneme do měkka, přidáme mleté vepřové maso, strouhanku, sůl, pepř i nasekané bylinky, zalijeme 150 ml vývaru (jen aby se suroviny spojily) a dobře promícháme. |
2 | Krůtu omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, osolíme, opeříme, zevnitř vytřeme 50 g másla. |
3 | Troubu nastavíme na 180°C. |
4 | Krůtu naplníme nádivkou, otvor sepneme jehlicemi a krůtu svážeme provázkem na pečení tak, že stehna svážeme k sobě, křídla stáhneme dozadu k tělu. Krůta získá pěkný tvar, který si zachová i během pečení. Připravenou krůtu dáme do pekáče, pomažeme 50 g másla a vložíme do předehřáté trouby. |
5 | Pečeme 3½ hodiny, pravidelně poléváme výpekem. Ke konci píchneme do nejmasitější části jehlici: je-li vytékající šťáva čirá, je krůta už upečená. Krůtu vyndáme na talíř, přikryjeme alobalem a udržujeme v teple. |
6 | Do výpeku, který zůstal v pekáči, přilijeme vývar a smetanu, zvolna přivedeme k varu. Maizenu smícháme s trochou studené vody a vlijeme do šťávy. Mícháme do zhoustnutí. |
7 | Krůtu naporcujeme, ozdobíme bylinkami a podlijeme omáčkou. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Krůtu můžeme po nasolení nechat v ledničce odležet. Bude pak křehčí.