Recept

Sváteční pečená nadívaná krůta

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 260 minut
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 210 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (18%)
ID receptu: 58748
Kategorie: Maso

Ingredience

250 g Celer řapíkatý
1 ks Cibule
3,5 kg Krůta
1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
175 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Pepř černý mletý
100 g Petržel - nať
140 ml Šlehačka
150 g Strouhanka
2 polévková lžíce Sůl
20 g Tymián
100 ml Voda pitná
450 ml Vývar drůbeží
200 g Vepřové maso mleté

Nutriční hodnoty jedné porce

37% Kalorie 722 kcal
Kilojoule 3 023kJ
4% Sacharidy 15 g
21% Tuky 16 g
55% Sodík 1 g
196% Bílkoviny 111 g

Sváteční pečená nadívaná krůta postup přípravy receptu:

1

Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky. Řapíky celeru očistíme, rozkrájíme na plátky a nasekáme bylinky (část bylinek necháme vcelku na ozdobení hotového pokrmu). V kastrolu rozehřejeme 75 g másla, přidáme cibuli a celer, osmahneme do měkka, přidáme mleté vepřové maso, strouhanku, sůl, pepř i nasekané bylinky, zalijeme 150 ml vývaru (jen aby se suroviny spojily) a dobře promícháme.

2

Krůtu omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, osolíme, opeříme, zevnitř vytřeme 50 g másla.

3

Troubu nastavíme na 180°C.

4

Krůtu naplníme nádivkou, otvor sepneme jehlicemi a krůtu svážeme provázkem na pečení tak, že stehna svážeme k sobě, křídla stáhneme dozadu k tělu. Krůta získá pěkný tvar, který si zachová i během pečení. Připravenou krůtu dáme do pekáče, pomažeme 50 g másla a vložíme do předehřáté trouby.

5

Pečeme 3½ hodiny, pravidelně poléváme výpekem. Ke konci píchneme do nejmasitější části jehlici: je-li vytékající šťáva čirá, je krůta už upečená. Krůtu vyndáme na talíř, přikryjeme alobalem a udržujeme v teple.

6

Do výpeku, který zůstal v pekáči, přilijeme vývar a smetanu, zvolna přivedeme k varu. Maizenu smícháme s trochou studené vody a vlijeme do šťávy. Mícháme do zhoustnutí.

7

Krůtu naporcujeme, ozdobíme bylinkami a podlijeme omáčkou.

Poznámka

Servírujeme teplé. Krůtu můžeme po nasolení nechat v ledničce odležet. Bude pak křehčí.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept