Francouzské makové dortíčky zdobené citrónovou polevou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzské makové dortíčky zdobené citrónovou polevou
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 58800 |
Kategorie: | Muffiny |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
70 g | Cukr krupice |
1,2 kávová lžička | Kypřící prášek do pečiva |
2 polévková lžíce | Mák mletý |
100 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce | Rum |
12 dl | Smetana 12% |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vanilkový lusk |
3 ks | Vejce slepičí |
Citrónová poleva | |
5 polévková lžíce | Citrónová šťáva |
250 g | Cukr moučkový |
1 kávová lžička | Potravinářská barva |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 109g |
---|---|
Cholesterol | 214,0mg |
Draslík | 139,2mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 211,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Rum, Sůl, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mák mletý, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kypřící prášek do pečiva, Smetana 12%, Citrónová šťáva, Potravinářská barva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzské makové dortíčky zdobené citrónovou polevou postup přípravy receptu:
1 | Malé formičky na 24 kusů muffinů vyložíme papírovými košíčky. Vanilkové lusky rozkrojíme, tupou hranou nože dřeň seškrábneme do mísy, přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, cukr, žloutky a vše vyšleháme do pěny. Zvlášť z bílků vyšleháme tuhý sníh. K vyšlehanému máslu budeme postupně přidávat prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Za stálého míchání přidáme 2 lžíce pomletého máku, rum a přilijeme 12% smetanu. Znovu těsto dobře prošleháme, nakonec zapracujeme sníh z bílků. Formičky na muffiny naplníme do 2/3 a dáme je do předehřáté trouby na 180°C péct. Pečeme dozlatova přibližně 20-25 minut. Upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout. |
2 | Připravíme si citrónovou polevu: Do misky prosejeme moučkový cukr, přidáme přecezenou citrónovou šťávu a vymícháme hustou polevu. Povrch vychladlých dortíčků potřeme polevou. Do středu polevy kápneme kapátkem 1-2 kapky tekuté potravinářské tmavě zelené potravinářské barvy. Párátkem barvu táhneme tak, že vytvoříme podle své fantazie dekoraci nebo ornament. Polevu necháme zatuhnout, poté dortíčky servírujeme. |