Řecké citronové kuře s celerem a mrkví - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Řecké citronové kuře s celerem a mrkví
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58814 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bageta |
50 g | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
2 ks | Citrony |
4 ks | Kuřecí stehna |
2 ks | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sůl |
150 ml | Zeleninový vývar |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 79g |
---|---|
Cholesterol | 166,0mg |
Draslík | 706,7mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 338,4mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 42,9mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bageta, Celer řapíkatý, Cibule, Citrony, Kuřecí stehna, Pepř cayenský, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Olej olivový, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Zeleninový vývar nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Řecké citronové kuře s celerem a mrkví postup přípravy receptu:
1 | Čtyři očištěná kuřecí stehna rozdělíme (každé na 2 části) a osolíme. Ostrým nožem seřízneme kůru z jednoho citronu, rozkrájíme ji nadrobno, vložíme do misky, vymačkáme k ní citronovou šťávu a vše odložíme. Druhý citron nakrájíme na tenké plátky, zbavíme jader a rozčtvrtíme. Oloupanou cibuli krájíme na kostičky, očištěnou mrkev a řapíkatý celer napříč na tenké plátky. |
2 | Stehenní porce kuřete opečeme při vyšší teplotě na olivovém oleji po všech stranách, celkem 12 - 14 minut, poté je přeložíme na mísu. Na pánvi nejprve asi půl minuty opékáme nakrájený citron, následně snížíme teplotu, přidáme cibuli i mrkev s celerem a 5 minut restujeme. Kuře vrátíme na pánev, přidáme citronovou kůru se šťávou, podle chuti přisolíme, okořeníme mletým cayenským pepřem, zalijeme zeleninovým vývarem. |
3 | Pánev zakryjeme poklicí a na mírném ohni zvolna dusíme 30 minut. Mezitím nasekáme zelenou petrželku a na plátky rozkrájíme bagetu. Ke konci dušení petrželku přidáme do šťávy, zamícháme máslo, odstavíme z ohně a máslo necháme jen rozpustit. Kuřecí stehna podáváme přelitá šťávou a s krájenou bagetou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.