Portugalské kuře s portským vínem, bramborami a rajčaty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 175 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Portugalské kuře s portským vínem, bramborami a rajčaty
Celkový čas: | 175 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58829 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
600 g | Brambory |
5 stroužek | Česnek |
5 ks | Cibule |
1000 g | Kuře |
2 polévková lžíce | Majoránka |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
2,5 kávová lžička | Sůl |
100 ml | Víno bílé |
150 ml | Víno portské |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 187,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 42,2mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Česnek, Cibule, Kuře, Majoránka, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Portugalské kuře s portským vínem, bramborami a rajčaty postup přípravy receptu:
1 | Kuře očistíme, zvenku i zevnitř osolíme a opepříme. Oškrábané brambory pokrájíme na větší kousky a necháme je na 10 minut do poloměkka vařit v 1,5 litru osolené vody. Povařené brambory následně slijeme. Zatímco se brambory vaří, malé cibule pokrájíme na klínky, česnek na plátky, čerstvou majoránku nasekáme na drobno. |
2 | Cibuli s česnekem dáme na větší pekáč se lžící olivového oleje. Přidáme brambory, lžíci nasekané majoránky, bobkový list, krájená konzervovaná rajčata, přilijeme suché bílé víno i portské víno, přisolíme, opepříme a promícháme. |
3 | Navrch položíme kuře, pekáč přiklopíme a vložíme do trouby, předehřáté na 200°C. Dusíme cca hodinu, poté pekáč odkryjeme, stáhneme teplotu na 180°C a dopečeme ještě 1,5 hodiny. |
4 | Upečené kuře i přílohy rozdělíme na talíře, podáváme posypané zbytkem majoránky. |
Poznámka
Servírujeme teplé.