Lotrinské kuře s pórkovou nádivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lotrinské kuře s pórkovou nádivkou
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58855 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
1000 g | Kuře |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
2 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
150 g | Veka |
200 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 269,3mg |
Draslík | 709,5mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 420,7mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,6mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Kuře, Olej rostlinný, Sůl, Vejce slepičí, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek, Veka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lotrinské kuře s pórkovou nádivkou postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme pórkovou nádivku: bílou veku rozkrájíme na kostky, v misce zalijeme mlékem a necháme všechnu tekutinu vsáknout. Oloupaný česnek prolisujeme, očistíme velký pórek a pokrájíme ho na kolečka. Česnek s pórkem orestujeme v pánvi na rozehřátém másle do změknutí a necháme vystydnout. Nakonec na veku v misce nalijeme rozšlehané vejce, přidáme pepř, sůl i orestovaný pórek. Nádivku důkladně promícháme. |
2 | Očištěné kuře osolíme, opepříme, lžící naplníme nádivku, otvor uzavřeme jehlicemi a kuře úhledně svážeme potravinářským provázkem. |
3 | Připravené kuře dáme na pekáč, přelijeme suchým bílým vínem a olejem. Pečme v troubě (předehřáté na 180°C) po dobu 1½ - 1¾ hodiny do zlatova. Pekáč vyndáme z trouby, zakryjeme a necháme čtvrt hodiny odpočinout. |
4 | Naporcované kuře podáváme přelité výpekem a posypané sekanou petrželkou. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k „odležení“.