Švédská husa s ovocnou nádivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 195 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švédská husa s ovocnou nádivkou
Celkový čas: | 195 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 155 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 58860 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
600 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
50 g | Hrozinky |
1400 g | Husa domácí |
5 ks | Jablko |
2 kávová lžička | Majoránka sušená drhnutá |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Meruňky sušené |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 kávová lžička | Sůl |
100 g | Švestky sušené |
2 ks | Vejce slepičí |
250 g | Veka |
200 ml | Víno jablečné |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 213,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 521,4mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,0mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Husa domácí, Meruňky sušené, Sůl, Švestky sušené, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Veka, Víno jablečné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Jablko, Majoránka sušená drhnutá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Švédská husa s ovocnou nádivkou postup přípravy receptu:
1 | Vypeckované sušené švestky a sušené meruňky rozsekáme na kousky, vložíme do misky, přidáme hrozinky, zalijeme jablečným vínem a necháme máčet. Husu střední velikosti omyjeme a osušíme. Z okolí břišní dutiny odřízneme nadbytečné sádlo s kůží, husu uvnitř i na povrchu osolíme a opepříme. |
2 | Oloupanou cibuli nadrobno pokrájíme a necháme zesklovatět v rendlíku na lžíci rozehřátého másla. Veku a 3 jablka zbavená jádřinců nakrájíme na malé kostičky. V misce rozšleháme vejce, přidáme cibuli, veku a jablka. Scedíme naložené sušené ovoce, víno odložíme stranou a ovoce přidáme k vaječné směsi, kterou osolíme, okořeníme sušenou majoránkou, poté nádivku dobře promícháme. |
3 | Připravenou husu naplníme nádivkou, otvor sepneme jehlicemi a nohy svážeme potravinářským provázkem. Položíme ji na velký pekáč prsíčky dospod a polijeme vínem, ve kterém bylo naložené ovoce. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C po dobu 45 minut. |
4 | Poté husu obrátíme, teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě 1½ hodiny, přitom průběžně poléváme výpekem. Přidáme půlky oloupaných brambor a dvě jablka, nakrájená na osminky. Následně opět zvýšíme teplotu, tentokrát na 240°C a pečeme ještě 20 minut do zlatohněda. |
5 | Mezitím ve velké pánvi na másle do zlatova opečeme osolené vařené brambory. |
6 | Husu naporcujeme na talíře, přidáme nádivku, obložíme pečenými jablky a půlkami brambor, přelijeme výpekem. |
Poznámka
Servírujeme teplé.