Tradiční česká vánočka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle videoreceptu. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tradiční česká vánočka
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Marcela Mikešová |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (41%) |
ID receptu: | 59049 |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
100 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
42 g | Droždí |
50 g | Mandle |
150 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
1000 g | Mouka polohrubá |
50 g | Rozinky |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 86g |
---|---|
Cholesterol | 119,1mg |
Draslík | 121,0mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 114,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Droždí, Mandle, Rozinky nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Tradiční česká vánočka postup přípravy receptu:
1 | Droždí rozdrobíme v troše vlažného mléka se špetkou cukru a necháme vzejít kvásek. |
2 | Do mísy prosijeme mouku, osolíme špetkou soli, přidáme kvásek, žloutky, rozpuštěné, vlahé máslo, cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Podle potřeby přilijeme zbylé vlažné mléko a vypracujeme těsto. Do těsta nakonec vmícháme předem spařené, oloupané, najmeno nasekané mandle (trochu ponecháme na ozdobu) a omyté rozinky. |
3 | Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout nejméně asi 2 hodiny. |
4 | Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílků, ze kterých vyválíme dlouhé válečky. Spodní díl vánočky pleteme ze 4 válečků, na ně posadíme cop pletený ze 3 válečků a navrch položíme zbylé dva upletené válečky, jejichž konce podsuneme pod vánočku. |
5 | Připravenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými nasekanými mandlemi. Na koncích a doprostřed vánočky zapíchneme špejle, zabrání rozpečení těsta do stran. |
6 | Na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme vánočku asi 50 minut ve středně vyhřáté troubě. |
Poznámka
Množství mléka upravíme podle potřeby tak, aby těsto mělo správnou konzistenci.
Dosud jsem vánočky kupovala, ale když jsem vyzkoušela tuhle, asi by mi doma už kupovanou nejedli. Trvá to sice delší dobu kvůli kynutí, ale je výborná!