Makovec z remosky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Makovec z remosky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 60154 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 špetka | Citronová kůra |
125 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
125 g | Mák mletý |
20 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
130 g | Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
1 polévková lžíce | Rum |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 47g |
---|---|
Cholesterol | 65,7mg |
Draslík | 178,7mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 72,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Rum, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mák mletý, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citronová kůra, Kypřicí prášek do pečiva, Skořice mletá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Makovec z remosky postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva, s mletým mákem a krupicovým cukrem. Přidáme žloutek, rum, skořici, špetku citronové kůry a přilijeme tolik mléka, abychom vymíchali středně husté těsto. |
2 | Do remosky vymazané máslem a vysypané hrubou moukou vlijeme připravené těsto. Pečeme 30-40 minut. |
3 | Upečený makovec po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme nakrájený na řezy. |
Makovec jsem pekla v menší remosce o průměru 22 cm s hliníkovou mísou. Na pečení moučníků dávám do mísy buď papír na pečení nebo mám vystřižené z teflonové fólie na dno kolečko a na boky dva pásky. Nesmí se ale pak na ní krájet, musí se zespod moučníku odstranit. Odpadá vymazavání tukem a vysypavání moukou a moučník jde snadno vyjmout. Makovec podle tohoto receptu bych zhodnotila tak nějak průměrně. Za sebe bych dala o malinko méně cukru. Moučník se dá vodorovně překrojit napůl a potřít nějakou pikantní marmeládou, nejraději rybízovou.