Jablečný koláč s medovým karamelem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablečný koláč s medovým karamelem
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60358 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
1 ks | Citrony |
100 g | Cukr krupice |
2 kg | Jablka |
60 g | Máslo |
50 ml | Rum |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
0,5 kávová lžička | Vanilkový cukr |
3 ks | Vejce slepičí |
Medový karamel | |
100 g | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Med včelí |
1 polévková lžíce | Rum |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 84g |
---|---|
Cholesterol | 122,7mg |
Draslík | 444,4mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 326,5mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,2mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Jablka, Rum, Skořice mletá, Vaječný bílek slepičí, Vejce slepičí, Cukr krupice, Med včelí, Rum, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo, Vanilkový cukr nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jablečný koláč s medovým karamelem postup přípravy receptu:
1 | Omytá jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a nastrouháme je na hrubém struhadle. Omytý citrón osušíme a kůru jemně nastrouháme. V hlubší pánvi jablka rozvaříme, před dokončením přimícháme vanilkový cukr, skořici a citrónovou kůru a šťávu z poloviny citrónu. Jablka dusíme přibližně 15-20 minut, až je směs hustá. Pak pánev odstavíme z plotny, k jablkům přimícháme změklé máslo a rum. 2 vaječné bílky vyšleháme na tuhý sníh. Postupně k vychladlejší jablkové směsi přimícháme 3 vejce a nakonec sníh z bílků. |
2 | Troubu předehřejeme na 200°C. |
3 | Připravíme si medový karamel: do rendlíku nasypeme cukr, přidáme 1 lžíci medu a 2 lžíce vody. Za stálého míchání necháme cukr rozpustit, až vznikne hustá zlatohnědá karamelová omáčka. Tou vylijeme vyšší koláčovou (nebo dortovou) formu a necháme ztuhnout. Poté do formy nalijeme jablečné těsto. |
4 | Formu s těstem položíme na plech, přilijeme k ní opatrně do 2/3 formy vroucí vodu. Koláč pečeme při 200°C přibližně 120 minut. V polovině pečení formu zakryjeme papírem na pečení. Koláč je upečený, až když se začne odlepovat od stěn formy. |
5 | Upečený koláč po vychladnutí vložíme do lednice na 3-4 hodiny. Pak ho vyklopíme na velký servírovací talíř. Do formy nalijeme 2 lžíce rumu, formu tak vypláchneme. Vzniklou polevou koláč potřeme, nakrájíme a podáváme. |
Poznámka
Na tento koláč se nejlépe hodí jablka Golden Delicious.