Recept

Pikantní dezert s hruškami a mandlovým krémem

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 105 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 60360
Kategorie: Koláče

Ingredience

1 ks Citrony
40 g Džem broskvový
20 g Džem brusinkový
3 ks Hrušky
1 kávová lžička Koňak
Těsto
1 kávová lžička Cukr krupice
2 špetka Kypřící prášek do pečiva
120 g Máslo
175 g Mouka pšeničná hladká T 650
1 špetka Sůl
Mandlový krém
100 g Mandle mleté
70 g Máslo
0,3 kávová lžička Tresť mandlová
1 ks Vaječný bílek slepičí
1 ks Vejce slepičí
Na vysypání koláčové formy
12 g Máslo
2 polévková lžíce Mouka polohrubá

Nutriční hodnoty jedné porce

26% Kalorie 511 kcal
Kilojoule 2 138kJ
9% Sacharidy 33 g
14% Tuky 11 g
1% Sodík 27 mg
16% Bílkoviny 9 g

Pikantní dezert s hruškami a mandlovým krémem postup přípravy receptu:

1

Nejdříve si připravíme těsto: do mísy nasypeme prosátou hladkou mouku, přidáme k ní špetku soli, 2 špetky prášku do pečiva, lžičku cukru a na kostičky pokrájené změklé máslo. Vše vařečkou promícháme, postupně přidáme 50 - 100 ml vody (po lžicích) a těsto důkladně pomocí rukou zpracujeme tak, aby se nám nelepilo. Mísu s těstem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 2 hodiny odpočinout do ledničky.

2

Připravíme mandlový krém: do vyšší nádoby nasypeme mleté mandle, přidáme mandlový extrakt a cukr. Vařečkou vše promícháme, přidáme na kostičky pokrájené změklé máslo a tyčovým mixérem směs krátce rozmixujeme. Z 1 bílku si vyšleháme tuhý sníh. Do rozmixované směsi postupně zapracujeme 1 celé vajíčko a nakonec sníh z bílku.

3

Troubu si předehřejeme na 190°C. Vyšší koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Omyté a osušené hrušky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky. Pokapeme je citrónovou šťávou z jednoho citrónu.

4

Formu vyložíme těstem, pokryjeme ho krémem a ozdobíme plátkami hrušek. Plátky na krém klademe nejdříve jeden za druhým do tvaru kříže a napříč přes kříž poklademe ještě jednu řadu. Takto nám plátky hrušek rozdělí koláč na 6 dílů.

5

Koláč pečeme přibližně 50-55 minut dozlatova, pak ho necháme vychladnout. V kastrólku rozmícháme broskvový a brusinkový džem. Při mírné teplotě džem rozpustíme, nakonec do něj přimícháme 1 lžičku koňaku. Upečený a vychladlý koláč přelijeme mírně teplým džemem, nakrájíme a podáváme.

Poznámka

Voda podle potřeby.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept