Recept

Máslový croissant z francouzské kuchyně

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 110 minut
Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 60368
Kategorie: Sladké pečivo

Ingredience

Na potření
1 ks Vejce slepičí
Na podsypání
3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
Máslová směs
250 g Máslo
3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
Kvásek
1 kávová lžička Cukr krupice
42 g Droždí
100 ml Mléko plnotučné
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
Na těsto
150 ml Mléko plnotučné
500 g Mouka pšeničná hladká T 650
3 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

18% Kalorie 351 kcal
Kilojoule 1 470kJ
9% Sacharidy 33 g
4% Tuky 3 g
1% Sodík 27 mg
14% Bílkoviny 8 g
Máslový croissant z francouzské kuchyně

Máslový croissant z francouzské kuchyně postup přípravy receptu:

1

Do mísy prosejeme hladkou mouku. Přimícháme do ní sůl a cukr. Do hrnečku s vlahým mlékem rozdrobíme kvasnice, přimícháme 1 lžičku cukru a 2 lžíce mouky. Když nám kvásek nakyne, vlijeme ho k mouce. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do těsta přidáme jen žloutky, vše promícháme vařečkou, podle potřeby přiléváme vlahé mléko a pomocí rukou vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme potravinářskou fólií a necháme v chladničce odpočinout na 30 minut.

2

Změklé máslo promícháme s 3 lžícemi mouky a vytvoříme z něj malý obdélník. Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na větší obdélník, na něj rozetřeme připravené máslo. Těsto přeložíme přes máslo a rozválíme. Znovu těsto přeložíme a proces zopakujeme 2-3x, dokud se máslo do těsta stejnoměrně nezapracuje. Pak těsto zabalíme potravinářskou fólií a necháme na noc uležet v lednici.

3

Troubu předehřejeme na 200°C. Přibližně hodinu před pečením vál posypeme hladkou moukou a těsto rozválíme do většího kruhu o síle přibližně 3mm. Pomocí nože (nebo radýlka) rozdělíme kruh na čtvrtiny a každý díl na 3 stejné trojúhelníčky. Každý trojúhelník srolujeme od široké hrany ke zbývajícímu cípu. Vytvoříme tak požadovaný tvar půlměsíčku. Poklademe je na pečící papír a necháme znovu minimálně 20 minut nakynout. Před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným vajíčkem. Croissanty pečeme přibližně 15-20 minut při teplotě 180-200°C do zlatohněda.

4

Máslové croissanty podáváme nejlépe teplé, ty jsou nejchutnější.

Poznámka

Při zadělávání těsta mléko přidáváme postupně, podle potřeby - vše záleží na kvalitě mouky.

Ach jo, ještě nikdo nepřidal komentář.

Vyzkoušej recept a napiš jak se ti povedl.
Ostatní uživatele to také zajímá

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept