Žitné žemličky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Žitné žemličky
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 60373 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
1 kávová lžička | Chlebový kvásek |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
270 g | Mouka pšeničná hladká |
250 g | Mouka žitná bílá |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce | Sezamová semínka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
270 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 0,0mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká, Mouka žitná bílá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Chlebový kvásek, Droždí, Olej slunečnicový, Sezamová semínka, Sůl nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Žitné žemličky postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 200 °C, plech vyložíme pečicím papírem. V troše vlažné vody rozšleháme sušený chlebový kvásek, droždí utřené s cukrem. |
2 | Mouky smícháme v míse (20 g hladké mouky si necháme na posypání válu), přidáme ušlehaný kvásek s droždím, zbylou vlažnou vodu (několik lžic si necháme na potření žemlí), olej a sůl a dobře promícháme. Hnětačem těsto zpracováváme, až se nelepí na stěny mísy. Poté je přikryjeme a necháme zhruba půl hodiny kynout. |
3 | Vykynuté těsto dobře prohněteme, utvoříme z něj váleček a nakrájíme na 12 kousků. Tvarujeme malé bochánky, které klademe na plech, potíráme vodou a posypeme sezamem. Žemličky přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi hodinu kynout. Poté pečeme v předehřáté troubě zhruba 25 minut. |