Křehký borůvkový koláč s krupicovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký borůvkový koláč s krupicovou náplní
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 65 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 60378 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
6 polévková lžíce | Hrách |
1,5 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
135 g | Máslo čerstvé |
260 g | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Náplň | |
500 g | Borůvky |
0,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
125 g | Krupice pšeničná |
500 ml | Mléko plnotučné |
30 g | Rozinky |
2 polévková lžíce | Rum |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 158,0mg |
Draslík | 154,0mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 186,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,1mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 542,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí, Borůvky, Cukr krupice, Rum, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Krupice pšeničná, Mléko plnotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Hrách, Sůl, Citronová kůra, Rozinky nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký borůvkový koláč s krupicovou náplní postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 170 °C, formu vytřeme 10 g másla. Borůvky opláchneme a necháme okapat. |
2 | Těsto připravíme smícháním všech surovin, utvoříme bochánek a ve fólii ho necháme v chladničce asi 20 minut odpočinout. |
3 | Poté těsto rozválíme a vložíme do vymazané formy (utvoříme okraje). Zakryjeme pečicím papírem, zatížíme sušeným hrachem a pečeme zhruba 10 minut. Z upečeného koláče odstraníme hrách i papír. |
4 | Náplň připravíme svařením mléka v hrnci, do kterého vsypeme za stálého míchání cukr s krupicí. Vaříme na mírném plameni a mícháme ode dna. Přimícháme žloutky (z bílků ušleháme pevný sníh) a zbylé suroviny. Sníh opatrně vmícháme do chladnoucí kaše. Na závěr přidáme okapané borůvky. |
5 | Směs narovnáme do předpečeného koláče, uhladíme a pečeme zhruba 20 minut. |
6 | Upečený koláč necháme asi 15 minut zchladnout ve formě, poté vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce. |