Třená třešnová bublanina - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Třená třešnová bublanina
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60387 |
Kategorie: | Třená těsta |
Ingredience
450 g | Třešně |
Na vymazání formy | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo |
1,5 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
Těsto | |
1 ks | Citrony |
150 g | Cukr krupice |
1,5 kávová lžička | Kypřící prášek do pečiva |
110 g | Máslo |
200 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vanilkový lusk |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 69g |
---|---|
Cholesterol | 98,1mg |
Draslík | 235,1mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 119,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2g |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Třešně, Mouka polohrubá, Mouka polohrubá, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Máslo, Kypřící prášek do pečiva, Máslo, Sůl nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Třená třešnová bublanina postup přípravy receptu:
1 | Omyté třešně necháme okapat. Chemicky neošetřený citrón omyjeme, osušíme a nastrouháme kůru. Z poloviny citrónu vymačkáme šťávu. Vejce rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Troubu si předehřejeme na 200°C. Dortovou nebo malou čtvercovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Polovinu třešní vypeckujeme a odložíme zvlášť. |
2 | Do větší mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva. K mouce přimícháme zrníčka z celého vanilkového lusku, 2ks vejce a sůl. V druhé misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, pak k nim pomalu přimícháme rozpuštěné vlahé máslo, nastrouhanou citrónovou kůru, citrónovou šťávu a vše dobře promícháme. Vaječnou směs promícháme s moukou. Vyšleháme si bílky na tuhý sníh, ten nakonec zlehka zapracujeme do těsta. |
3 | Těsto vylijeme do formy, do těsta rovnoměrně rozdělíme nevypeckované třešně a dáme péct. Pečeme při 200°C 15 minut, pak opatrně vysuneme formu z trouby, na těsto rovnoměrně rychle poklademe vypeckované třešně se slupkou nahoru a znovu pečeme dozlatova dalších 15-20 minut. Během pečení těsto zakryjeme pečícím papírem. |
4 | Upečenou zlatou bublaninu nakrájíme na porce až vychladlou a podáváme. |
Poznámka
Forma by měla mít přibližně 24-25cm průměr. Před vytažením z trouby, zkontrolujeme propečení párátkem nebo špejlí - těsto se nesmí lepit.