Čokoládový piškot s višněmi a zmrzlinou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládový piškot s višněmi a zmrzlinou
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60389 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
5 polévková lžíce | Zmrzlina čokoládová |
Višňový sirup | |
---|---|
100 g | Cukr krupice |
1 kg | Višně |
50 ml | Voda pitná |
Těsto | |
50 g | Kakao |
1 kávová lžička | Kypřící prášek do pečiva |
125 g | Máslo |
75 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Vanilkový cukr |
2 ks | Vejce slepičí |
Čokoláda | |
100 g | Čokoláda na vaření |
12 polévková lžíce | Smetana 12% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 104,9mg |
Draslík | 427,3mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Zmrzlina čokoládová, Cukr krupice, Višně, Voda pitná, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Čokoláda na vaření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kakao, Kypřící prášek do pečiva, Máslo, Sůl, Vanilkový cukr, Smetana 12% nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládový piškot s višněmi a zmrzlinou postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si višňový sirup: myté višně (bez stopek) necháme v sítu okapat, pak je rozkrojíme na poloviny a vypeckujeme. Dáme je do rendlíku, přisypeme cukr a zalijeme vodou. Promícháme a při mírné teplotě je přivedeme k varu. Pomalu je vaříme do změknutí asi 6-10 minut podle druhu. Občas směs promícháme, ale nesmí se rozvařit. Třešně scedíme a šťávu znovu přivedeme znovu pomalu k varu. Vaříme asi 6-10 minut, až vznikne hustší sirup. Rendlík se sirupem odstavíme z plotny a do něj zlehka zamícháme uvařené višně. |
2 | Troubu předehřejeme na 180°C. Menší plech si vyložíme pečícím papírem. |
3 | Připravíme těsto: do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Vejce rozklepneme, oddělíme zvlášť pečlivě žloutky a bílky. V druhé míse utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem. Do utřeného másla postupně přimícháme žloutky a směs vyšleháme do pěny. Nakonec zamícháme kakao. Do menší misky si nalámeme kvalitní čokoládu, přidáme 2 lžíce smetany a v mikrovlnné troubě čokoládu rozpustíme (asi 1-1,5 minuty při 600W). Čokoládu necháme chvilku vychladnout. Mezitím vyšleháme bílky na tuhý sníh. Žloutkovou pěnu promícháme s rozpuštěnou čokoládou, pak přimícháme postupně mouku a nakonec sníh z bílků. |
4 | Těsto nalijeme na plech do výšky přibližně do 2 cm. Pečeme při 170°C 25-30 minut dozlatova. Jestli je těsto upečené, zkontrolujeme párátkem - těsto se nesmí lepit. Plech s upečeným těstem zakryjeme pečícím papírem nebo mřížkou, opatrně ho překlopíme. |
5 | Ještě teplý upečený piškot nakrájíme úhledně na čtverce a dáme je na servírovací talířky. Na každou porci naneseme polévkovou lžicí kopeček čokoládové zmrzliny, kterou ozdobíme višněmi s teplým sirupem. |