Čokoládová zmrzlina s červenou řepou a brusinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládová zmrzlina s červenou řepou a brusinkami
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60391 |
Kategorie: | Zmrzlina smetanová |
Ingredience
3 polévková lžíce | Brusinky |
Pyré z řepy | |
---|---|
350 g | Červená řepa |
1 dl | Mléko plnotučné |
3 dl | Voda pitná |
Krém | |
100 g | Čokoláda 70% kakao |
90 g | Cukr krystal |
2 polévková lžíce | Med včelí |
2 dl | Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce | Rum |
2 dl | Smetana na šlehání |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 168,6mg |
Draslík | 244,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 207,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,9mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 311,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Červená řepa, Voda pitná, Med včelí, Rum, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Čokoláda 70% kakao, Mléko plnotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Brusinky, Cukr krystal, Smetana na šlehání nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládová zmrzlina s červenou řepou a brusinkami postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 200°C. Dobře omytou řepu dáme do menšího pekáčku, podlijeme ji vodou (podle velikosti pekáčku přibližně 2-3dl). Řepu pomalu pečeme 1 hodinu. Vychladlou upečenou řepu oloupeme, rozkrájíme na menší kousky, které v mixéru rozmixujeme s 1 dl mléka. Pak vzniklou kaši - pyré přes jemné síto prolisujeme. Sušené brusinky propláchneme v sítu a necháme odkapat. |
2 | Čerstá vejce rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky. Kvalitní čokoládu nalámeme na malé kousky, které si odložíme. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Ve větším rendlíku přivedeme téměř k varu 2dl mléka s 2dl smetany. Pak rendlík odstavíme z plotny. K žloutkové pěně za stálého šlehání přilijeme 1 -1,5dl teplé smetany s mlékem. Jakmile se směs spojí, nalijeme ji do rendlíku ke zbylé smetaně. Stále mícháme, při nižší teplotě směs přivedeme k varu. Vaříme maximálně 3-4 minuty (ne déle). Jakmile začne krém houstnout, odstavíme ho z plotny. Přimícháme do něj rozlámanou čokoládu a tekutý med. |
3 | Když krém trochu vychladne, zamícháme do něj rum, pyré z řepy a med. Ponorným mixérem směs rozmixujeme, až je krém hladký a nadýchaný. Nakonec do něj zamícháme brusinky. |
4 | Vyšlehaný krém přeneseme do plastové krabičky, uzavřeme ji a dáme zmrazit do druhého dne. |