Krémová květáková polévka s brambory a rukolou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krémová květáková polévka s brambory a rukolou
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60394 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
200 g | Brambory |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
1 kg | Květák |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Paprika červená |
0,3 kávová lžička | Pepř bílý |
50 g | Rukola |
150 ml | Smetana na šlehání |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Jíška | |
---|---|
80 g | Máslo |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 637,6mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 20,9mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 85,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Květák, Muškátový oříšek, Paprika červená, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kmín drcený, Pepř bílý, Rukola, Smetana na šlehání, Sůl, Máslo nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Krémová květáková polévka s brambory a rukolou postup přípravy receptu:
1 | Omytý a očištěný květák rozkrájíme na větší růžičky. Košťál pokrájíme na malé kousky. Očištěné brambory nakrájíme na kostky, rukolu propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a nakrájíme na proužky. |
2 | V hrnci rozehřejeme máslo, pak k němu přidáme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Postupně, za stálého míchání ji zalijeme 1 litrem vody, pak přidáme květák, brambory, sůl, bílý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, červenou papriku a drcený kmín. Polévku budeme vařit pomalu asi 20 minut, do doby, až květák bude "na skus"(nesmí být rozvařený). Z polévky vyjmeme 6 růžiček květáku, které odložíme stranou. |
3 | Do uvařené polévky zamícháme sladkou smetanu, hrnec odstavíme z plotny a ponorným mixérem polévku dohladka rozmixujeme. Podle chuti ji dosolíme i opepříme. |
4 | Na talířích polévku před podáváním ozdobíme růžičkami květáku a nakrájenou rukolou. |
Poznámka
K polévce podáváme čerstvé křupavé pečivo.