Pikantní červené zelí s černým rybízem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní červené zelí s černým rybízem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60401 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
200 g | Černý rybíz |
700 g | Červené zelí |
70 g | Cukr krupice |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
2 špetka | Muškátový oříšek |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
60 g | Slanina vepřová |
0,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 6,8mg |
Draslík | 22,6mg |
Vláknina | 94,6mg |
Vitamín A | 3,8mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Muškátový oříšek, Slanina vepřová mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Černý rybíz, Červené zelí, Kmín drcený, Olej slunečnicový, Sůl, Zázvor mletý nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní červené zelí s černým rybízem postup přípravy receptu:
1 | Z hlávky červeného zelí odstraníme první velké listy, hlávku rozkrojíme, vykrojíme košťál a zelí pokrájíme na tenké nudličky, které dáme do velké mísy. Zelí posypeme solí, cukrem (60g), čerstve pomletým černým pepřem, zázvorem, nastrouhaným muškátovým oříškem a drceným kmínem. Pomocí rukou zelí dobře promícháme, zároveň ho i promačkáme. Černý rybíz očistíme, dobře promyjeme v sítu a necháme okapat. |
2 | V hrnci rozehřejeme olej na kterém zelí krátce orestujeme. Pak ho zakryjeme pokličkou a dusíme při mírnější teplotě přibližně 18-20 minut. Občas promícháme. Poté přidáme k zelí rybíz, dochutíme cukrem (5-10g) a dusíme ještě 4-5 minut. Zelí nezahušťujeme. |
3 | Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, které vysmažíme na pánvičce dozlatova. Vysmaženou slaninu přimícháme až do hotového zelí. |
Poznámka
Pokud by zelí pustilo hodně vody, slijeme ji a zvlášť ji v pánvičce, kde jsme si vysmažili slaninu, necháme odpařit na hustější sirup, který přimícháme do zelí. Takto připravené červené zelí se hodí k různě připravenému masu. Místo černého rybízu můžeme použít rybíz červený nebo kombinaci. Dušené červené zelí s rybízem můžeme podávat jen s vařenými brambory nebo s chlebem.