Pyré z vypečených rajčat - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pyré z vypečených rajčat
Pyré z vypečených rajčat
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60405 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
4 stroužek | Česnek |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kg | Rajčata |
1 polévková lžíce | Tymián |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 592,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,8mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Rajčata, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Česnek, Tymián nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Pyré z vypečených rajčat postup přípravy receptu:
1 | Očištěné velké stroužky česneku posekáme nadrobno. Čerstvý tymián a čerstvou majoránku opláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a posekáme nadrobno. |
2 | Omytá, osušená, dobře vyzrálá rajčata nakrájíme na kostky nebo osminky (podle velikosti rajčat). |
3 | V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, na něm si za stálého míchání orestujeme (asi 2 minuty) dorůžova česnek. Přidáme pokrájená rajčata, bylinky, promícháme a při střední teplotě rajčata rozpečeme. Občas směs promícháme. Pečeme je tak dlouho, až vzniklé pyré zesládne. Dáváme pozor, aby se rajčata nepřipekla. Jakmile se rajčata začnou přichytávat ke dnu pánve, přilijeme nepatrně vodu (2-3 lžíce), promícháme a plotnu vypneme. |
Poznámka
Vzniklou hustou omáčku - pyré z vypečených rajčat podáváme teplé k italským těstovinám. Podle sladkosti rajčat můžeme hotové pyré dochutit citrónovou šťávou, drobně nasekanými lístky čerstvé majoránky (asi 1/2 lžíce) i solí.