Recept

Jogurtový křehký koláč s letními jablky

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 60412

Ingredience

Drobenkové těsto
2 polévková lžíce Cukr krupice
170 g Jogurt bílý
350 g Mouka pšeničná hladká T 650
220 g Máslo
1 ks Vaječný žloutek slepičí
Ovocná směs
50 g Cukr třtinový
3 ks Hřebíček
900 g Jablka
60 g Maliny
1 špetka Muškátový oříšek
30 g Máslo
70 g Ostružiny
0,5 polévková lžíce Skořicový cukr
Na vytření formy
1,5 polévková lžíce Máslo
Na potření těsta
1 ks Vaječný bílek slepičí
Na posypání koláče
1,5 polévková lžíce Cukr moučka

Nutriční hodnoty jedné porce

36% Kalorie 709 kcal
Kilojoule 2 965kJ
22% Sacharidy 79 g
5% Tuky 3 g
2% Sodík 31 mg
17% Bílkoviny 10 g

Jogurtový křehký koláč s letními jablky postup přípravy receptu:

1

Připravíme si nejdříve těsto: do mísy prosejeme hladkou mouku, cukr, na kostky pokrájené máslo a žloutek. Pomocí prstů vše smícháme tak, že uděláme jemnou drobenku. Postupně do drobenky zamícháme bílý jogurt. Těsto vypracujeme, až bude hladké a vláčné. Pokud se bude hodně lepit, můžeme přidat trošku mouky (1-2 lžíce). Z vypracovaného těsta utvoříme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do lednice na 20 minut odpočinout. Troubu předehřejeme na 180°C.

2

Ostružiny a maliny propláchneme v sítu vodou a necháme je okapat. Zralá letní jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme je na plátky. V kastrólu rozpustíme máslo, přimícháme třtinový cukr, který nám začne po 2-3 minutách karamelizovat. Hned na tekutý karamel dáme pokrájená jablka, skořicový cukr, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, hřebíček a vše promícháme. Snížíme teplotu a jablka budeme pod poklicí dusit přibližně 5-7 minut. Poté jablka odstavíme z plotny a vyjmeme z nich hřebíček. Ostružiny (pokud jsou velké) rozkrojíme na poloviny a zlehka je přimícháme spolu s malinami k podušeným jablkům.

3

Těsto si rozdělíme na dvě stejné části, každou vyválíme na placku o 1-2 cm větší než je dno dortové formy. Formu vytřeme máslem a vyložíme jednou plackou těsta. Na ni rozložíme ovocnou směs tak, že nám zbyde prázdný 2cm okraj. Pak opatrně položíme druhou placku těsta, prsty okraje obou placek k sobě dobře přitiskneme, aby jablka nevytekla. Těsto potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme při 180°C 20 minut, poté snížíme teplotu na 160°C a koláč dopékáme ještě 5-7 minut dozlatova.

4

Upečený koláč necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept