Recept

Karamelové meruňky v listovém těstu

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 60433
Kategorie: Koláče

Ingredience

155 g Cukr krupice
250 g Listové těsto
70 g Máslo
12 ks Meruňky
100 ml Smetana na šlehání
1 ks Vejce slepičí
Na vyválení těsta
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650

Nutriční hodnoty jedné porce

22% Kalorie 427 kcal
Kilojoule 1 786kJ
12% Sacharidy 42 g
24% Tuky 18 g
1% Sodík 14 mg
7% Bílkoviny 4 g

Karamelové meruňky v listovém těstu postup přípravy receptu:

1

Budeme potřebovat litinovou pánev (o průměru přibližně 18 cm), kterou můžeme dát do trouby. Troubu předehřejeme na 190°C.

2

Listové těsto vyválíme dokulata na pomoučeném válu přibližně o 2-3 cm větší, než je dno pánve, vyválené těsto si odložíme na chvilku do chladničky. Omyté a osušené zralé meruňky rozpůlíme a vypeckujeme.

3

V pánvi na plotně si připravíme karamel: rozpustíme máslo, přidáme cukr a za stálého míchání při mírnější teplotě (přibližně během 4 minut) necháme cukr zkaramelizovat dozlatova. Pánev odstavíme z plotny, do karamelu poskládáme meruňky slupkou dolů. Na meruňky položíme plát listového těsta, okraje pomocí vidličky zastrčíme pod meruňky do karamelu. Těsto potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pánev s meruňkami dáme do trouby, koláč budeme péct do zlatava přibližně 15-20 minut.

4

Upečený koláč necháme asi 10-15 minut vychladnout, pak ho opatrně překlopíme na servírovací mísu.

5

Z vychlazené smetany a 1 lžičky moučkového cukru vyšleháme tuhou šlehačku. Koláč nakrájíme na porce, každou porci ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Poznámka

Pokud by jsme koláč chtěli podávat později, necháme ho v pánvi vychladnout úplně a před podáváním ho vložíme do trouby chvilku prohřát, aby se uvolnil karamel. Místo meruňek můžeme použít broskve.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept