Recept

Francouz - meruňkový dezert s krémem

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 105 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 60435

Ingredience

Náplň
55 g Cukr krupice
3 polévková lžíce Džem meruňkový
1 kávová lžička Meruňkovice
600 g Meruňky
Těsto křehké vanilkové
80 g Cukr krupice
210 g Mouka pšeničná hladká T 650
80 g Máslo
2 špetka Sůl
1 ks Vanilkový lusk
2 ks Vejce slepičí
3 polévková lžíce Voda pitná
Krém
750 g Cukr krupice
14 ml Meruňkovice
400 ml Mléko plnotučné
3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
5 ks Vejce slepičí
Na vytření formy
2 polévková lžíce Mouka polohrubá
12 g Máslo
Na posypání válu
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650

Nutriční hodnoty jedné porce

50% Kalorie 988 kcal
Kilojoule 4 135kJ
51% Sacharidy 185 g
13% Tuky 10 g
5% Sodík 96 mg
26% Bílkoviny 15 g

Francouz - meruňkový dezert s krémem postup přípravy receptu:

1

Připravíme si křehké vanilkové těsto: do mísy prosejeme přes síto mouku se solí. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, ostrým nožem vyškrabeme semínka, které promícháme v mouce. Vejce rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. V druhé míse vyšleháme máslo, cukr a žloutky do krému. Postupně ke konci budeme přilévat ledovou vodu (2-3 lžíce) a směs vyšleháme na světlou pěnu. Postupně do pěny zamícháme připravenou mouku. Na pomoučeném vále těsto dobře vypracujeme, mělo by být vláčné, polotuhé. Vytvoříme z něj váleček nebo kouli, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do chladničky.

2

Mezitím si připravíme krém: v šlehací míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, postupně zašleháme mouku. Ve větším rendlíku přivedeme k varu mléko, které pomalu budeme zašlehávat do žloutkové pěny. Směs dáme do rendlíku a za stálého míchání ji pomalu, při mírnější teplotě vaříme 1-2 minuty. Kastról s krémem odstavíme z plotny, zakryjeme ho potravinářskou folií a necháme vychladnout. Po 10-15 minutách ho dáme do lednice. Když je krém vychlazený, přimícháme do něj meruňkovou pálenku (meruňkovice).

3

Troubu předehřejeme na 190°c. Těsto z lednice dáme na pomoučený vál. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto rozválíme na placku, vložíme ji do formy a prsty okraje přitlačíme ke stranám formy. Těsto potřeme krémem.

4

Zralé meruňky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme. Rozložíme je do mísy řezem nahoru, posypeme cukrem a necháme je tak asi 5 minut. Meruňky poskládáme na potřené těsto slupkou dolů a formu s těstem dáme do trouby. Pečeme dozlatova při 190°C přibližně 35-40 minut.

5

Po upečení dezert necháme v otevřené vypnuté troubě asi 10 minut chladnout. V malém rendlíku rozpustíme meruňkový džem, který zředíme šťávou z meruněk, co nám zbyla v míse, přimícháme lžičku meruňkovice. Necháme přejít varem a vzniklým sirupem pomocí štětce meruňky potřeme. Lahodný dezert nakrájíme a podáváme teplý.

Poznámka

Bílky, které nám zbyly, můžeme například použít na bílkový sníh vyšlehaný s jahodami.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept